Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Norge.

Senest opdateret 23.10.2020 kl. 16:00
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Hvis du rejser til Norge, bør du være ekstra forsigtig for at minimere risikoen for at blive smittet med coronavirus/COVID-19.

Læs rejsevejledningen for Norge og rejserådene i en tid med COVID-19.

Information om konkrete restriktioner i Norge opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Norge, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser.

Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser.

I Norge er der for erhvervsrejsende undtagelse for indrejsekarantæne, hvis der tages to tests efter ankomst til Norge med minimum 48 timers mellemrum. Test nr. 2 kan tidligst tages 5 dage efter ankomst og senest 8 dage efter ankomst. Frem til første negative test foreligger, har personen karantænepligt. Efter første negative test kan personen arbejde i Norge, men personen skal i fritiden være i karantæne. Efter negativ test nr. 2 er personen undtaget karantænepligten både i arbejde og fritiden.

Bemærk, at arbejdsgiveren skal sørge for organisering, gennemførsel og finansiering af tests.

Læs mere i Forskrift om smitteverntiltak eller på HelseNorges hjemmeside.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Der er for danske statsborgere og personer med lovligt ophold i Danmark ingen indrejserestriktioner til Norge.

Du skal dog være opmærksom på, at Norge har indført 10 dages karantæne for alle indrejsende fra Danmark og Færøerne. Hvis du rejser til Norge bør du medbringe dokumentation på, hvor i Danmark du har bopæl, eksempelvis dit gule sygesikringsbevis. Du skal kunne dokumentere ophold på et passende karantænested ved indrejse i Norge. I modsat fald kan de norske myndigheder nægte dig indrejse. Ophold i telt, campingvogn eller hytte på campingpladser, hvor man deler toilet køkken eller andre rum/faciliteter med andre end de nærmeste medrejsende, accepteres ikke af de norske myndigheder som et passende karantænested. Du bør forud for din rejse sætte dig meget grundigt ind i de norske karantæneregler på https://helsenorge.no/koronavirus/reise#Reisekarantene.

Fra norsk side stilles der ikke krav om ophold i et bestemt antal dage i Norge for at kunne indrejse. Dette er hverken gældende for personer som er pålagt karantæne eller for personer, som ikke er pålagt karantæne.

Læs mere under karantæneregler.

Karantæneregler

Norge har indført 10 dages karantæne for alle indrejsende fra Danmark og Færøerne. Det sker på baggrund af den seneste smitteudvikling i Danmark og på Færøerne.  Grønland er på nuværende tidspunkt ikke omfattet af karantæne-påbuddet. Bemærk ligeledes andre karantæneregler for erhvervsrejsende; se mere under "Rejseråd til erhvervsrejser" ovenfor.

Hvis du rejser til Norge bør du medbringe dokumentation på, hvor i Danmark du har bopæl, eksempelvis dit gule sygesikringsbevis. Du skal kunne dokumentere ophold på et passende karantænested ved indrejse i Norge. I modsat fald kan de norske myndigheder nægte dig indrejse. Ophold i telt, campingvogn eller hytte på campingpladser, hvor man deler toilet køkken eller andre rum/faciliteter med andre end de nærmeste medrejsende, accepteres ikke af de norske myndigheder som et passende karantænested. Du bør forud for din rejse sætte dig meget grundigt ind i de norske karantæneregler på https://helsenorge.no/koronavirus/reise#Reisekarantene.

Fra norsk side stilles der ikke krav om ophold i et bestemt antal dage i Norge for at kunne indrejse. Dette er hverken gældende for personer som er pålagt karantæne eller for personer, som ikke er pålagt karantæne.

Læs mere på HelseNorges hjemmeside. Du kan også ringe til HelseNorge ved specifikke spørgsmål på: +47 815 55 015 eller stille spørgsmål via deres chatfunktion. På FHIs hjemmeside kan du få et overblik over norske gule og røde områder. Hvis du har spørgsmål om din rejse til Norge, er det en god idé at kontakte dit rejsebureau, hotel eller lignende.

Manglende overholdelse af karantænekravet kan medføre bøde eller fængselsstraf.

Interne rejserestriktioner

Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Norge.

Transitmuligheder

Det er muligt at rejse i transit gennem Norge.

Hvis du ankommer med fly til Oslo med hjemrejse dagen efter, kan du blive bedt om at benytte et karantænehotel for egen regning. 

Nye restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner eller lempelser af eksisterende restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Norge.

Forsamlingsforbud

Bemærk at der lokalt kan være strammere restriktioner.

Det er tilladt at samles op til 200 personer, hvis der er en officiel arrangør. Det er tilladt at samles op til 20 personer, hvis der ikke er en officiel arrangør. Ved udendørs arrangementer er det tilladt for op til 600 mennesker at samles, såfremt de fordeles i grupper af maks. 200. Bemærk at der lokalt kan være andre forsamlingsrestriktioner. I Oslo er der indført et midlertidigt forbud mod at arrangere og deltage i private sammenkomster på mere end 10 personer.

Myndighedernes anvisninger ift. at reducere smitte skal altid følges, herunder kravet om mindst én meters afstand samt god hånd- og nysehygiejne.

Mundbind

På nationalt plan er det ikke obligatorisk at bære mundbind eller andre værnemidler i Norge. Vær dog opmærksom på, at der i Oslo gælder et lokalt krav om at bære mundbind i offentlig transport, hvis det ikke er muligt at holde én meters afstand til andre passagerer. Dette gælder også i de tilgrænsende kommuner i forbindelse med transport til/fra Oslo. I Oslos lufthavn Gardermoen er der ligeledes indført krav om at bære mundbind, hvis det ikke er muligt at holde én meters afstand. De norske myndigheder anbefaler derudover, hvis du kommer fra "rødt" område, at du beholder mundbindet på, indtil du ankommer til stedet, hvor din karantæne skal gennemføres. Flyselskaberne har krav om mundbind påføres på flyrejser. 

Du kan læse mere om anbefalingerne om mundbind på Helsenorges hjemmeside.

Nedlukning

Norge er stort set genåbnet efter nedlukningen den 12. marts. Dvs. at alt i Norge hvor afstand på 1 meter kan sikres, er genåbnet. Den eneste undtagelse er store arrangementer.

Læs mere om nedlukningen og genåbningen af Norge på regjeringen.no.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger.

De norske myndigheder anbefaler følgende:
  • Hvis du er syg, hold dig hjemme.
  • Har du behov for lægehjælp, kontakt 116 117.
  • Kun ved livstruende sygdom eller skade, ring til 113.
Du kan læse mere på helsenorge.no.
 
Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.
 
Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.
 
Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.
 
Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  
 
 
Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Norge

Der er forskellige rejsemuligheder fra Norge til Danmark.

Fly: SAS flyver dagligt Oslo-København

Færge: FjordLine og ColorLine sejler dagligt Kristiansand-Hirtshals og Larvik-Hirtshals. FjordLine sejler også Stavanger-Hirsthals to gange i ugen.

Tog: SJ kører dagligt Oslo-København med to skift.

Bus: Flixbus kører Oslo-København, men med ganske få afgange og pladser.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Der blev indført kontrol ved alle Danmarks grænser lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.

Spørgsmål om indrejse i Danmark skal rettes til Rigspolitiet.

Du kan finde svar på spørgsmål om indrejserestriktioner i Danmark på Rigspolitiets COVID-19 hjemmeside.

Du kan også kontakte Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark: +45 7020 6044.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Lokale myndigheders hjemmesider:

Regjeringen.no
Helsedirektoratet
Folkehelseinstituttet
HelseNorge

Lokale myndigheders hotlines:

Informationstelefon om COVID-19: +47 815 55 015
Lægevagten: 116 117
Alarmcentral (livstruende sygdom og skade): 113

Lokale nyhedsmediers hjemmesider:

NRK
Aftenposten

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden eller konsulaterne i Norge inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Norge, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøglekort

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten. Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.

Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

 

HENT APP’EN REJSEKLAR

I app’en Rejseklar har vi samlet alt, hvad
du skal vide om sikkerhed på din rejse.