EU er en stærk fører for det grønne skifte, og et af værktøjerne som nu implementeres er Taksonomi. Det betyder, at det at fokusere på grønne projekter vil give soleklare økonomiske fordele, som f.eks. lavere lånerenter. Taksonomien skal med årene blive endnu strengere, efter som det behøves. Energibranchen har derfor stort fokus på at gøre sig klar til at blive taksonomi-kompatibel. Miljøet sættes på dagsordenen, og derfor har nærmest alle indkøbsorganisationerne sat et fokus på at vægte bæredygtighed med 20-30%i sine indkøbsprocesser.
Rent konkret betyder det, at kravene for at blive leverandør til energibranchen netop er blevet endnu strengere. Indkøberne er ikke længere tilfredse med kun at forbedre sit eget Co2 udslip, men nu også at leverandørerne skal forbedre sig i det som kaldes Scope 3. Der stilles nu krav til, at du skal have stålkontrol i din egen værdikæde, at du skal kunne levere en EPD (Environmental Product Declaration) på dine produkter og stille andre ISO certifikater tilgængeligt. F.eks. skal du nu vide, hvilket Co2 udslip dine underleverandører har, hvordan arbejdsvilkårene er der, hvor råmaterialerne hentes, m.m. Alt skal være synligt, og det vil være en konkurrencefordel, jo mere konkret information du kan levere om egen værdikæde.
Energibranchen har også påbegyndt at tage andre indkøbsstrukturer i brug. Nogen planlægger at benytte sig af Co2 præmiering/straf for at belønne dem, som leverer et lavere Co2 niveau end først aftalt ved kontraktindgåelse, og for at straffe dem, som ikke klarer at levere det, de har lovet på Co2 udslip. Det vil derfor lønne sig forsat at innovere og finde nye og mere effektive løsninger, sådan at du kan levere dine løsninger som low carbon solutions. Det behøver blot at ske over tid, eftersom pris og kvalitet fortsat spiller en vigtig rolle i indkøbsprocessen.
Det sidste, men vigtigste stikord, er, at alle ønsker en tidlig dialog med leverandørerne. Så hvordan skal man på bedst mulig vis eksponere sig over for leverandørerne, eller hvor finder man ud af nye muligheder?
Cato Erikstad Gundersen, Direktør for koncernanskaffelser hos Lyse AS belyste dette spørgsmål for os, da det er et spørgsmål, han nærmest får dagligt. Han fortæller, at på baggrund af Lyse A/S, var det bedste at følge med igennem Achilles eller på udbud som lægges ud via TED. Ofte kan muligheder også publiceres på egne hjemmesider, dog kan det næsten allerede være for sent på dette tidspunkt.
Så hvordan kan din virksomhed forberede sig på salg til en Norsk/global energibranche?
Dagens indkøbere ønsker dialog med aktørerne i markedet, og det er ikke nemt som leverandør at holde sig opdateret på alle verdens muligheder. Derimod kan din virksomhed benytte digitalt salg for at positionere sig, sådan at indkøberne har mulighed for at finde dig online, forstå hvad du laver og kontakte dig for en uforpligtende dialog om potentielle muligheder, hvor du kunne have passet ind som leverandør.
Vi i The Trade Council har mulighed for at skræddersy vores rådgivning efter din virksomheds behov. Har du endnu ikke taget det første skridt til at blive digital, eller er du allerede digital, men har ikke fokuseret på, hvad digitalt salg kan gøre for dig. Så kontakt os for at lære mere