Gå til indhold

Grønland og Færøerne

Kongeriget Danmark udgøres af Danmark, Færøerne og Grønland og betegnes også som rigsfællesskabet. På grund af områdernes særlige nationale, historiske og geografiske forhold har de en udstrakt grad af selvstyre.

Med hjemmestyre-/selvstyrestyreordningerne har de færøske og de grønlandske myndigheder mulighed for at overtage ansvaret for en række sagsområder. De færøske og de grønlandske myndigheder har således ansvaret for at lovgive for og administrere de områder, der er overtaget, og har et selvstændigt økonomisk ansvar for opgavernes løsning. Staten yder årligt et generelt økonomisk tilskud til Færøerne og til Grønland (bloktilskuddet).

Færøernes hjemmestyre blev etableret i 1948 og Grønlands hjemmestyre i 1979. I 2005 blev Færøernes muligheder for at overtage yderligere sagsområder udvidet væsentligt, og i 2009 blev den grønlandske hjemmestyreordning afløst af en selvstyreordning.

Følgende områder kan som følge af hensynet til rigsfællesskabet og særlige bestemmelser i grundloven ikke overtages: statsforfatningen, statsborgerskab, Højesteret, udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik samt valuta- og pengepolitik.

Selvstyreloven indeholder en bestemmelse om Grønlands adgang til selvstændighed. Bestemmelsen indebærer, at hvis det grønlandske folk træffer beslutning om selvstændighed, indledes der forhandlinger mellem regeringen og Naalakkersuisut om gennemførelse af selvstændighed for Grønland.

Læs mere om Rigsfælleskabet på Udenrigsministeriets hjemmeside: Rigsfællesskabet (um.dk).

Færøerne

Visit Faroe Islands

Færøernes lagmandskontor

Grønland

Visit Greenland

Grønlands selvstyre

Kontakt

Løgmansskrivstovan
Tinganes
Postboks 64
110 Tórshavn
Tlf. +298 306000
Fax: +298 306015
E-mail: [email protected]

 

Grønlands Selvstyre
Imaneq 4
Postboks 1015
3900 Nuuk
Tlf. +299 34 50 00
Fax: +299 32 50 02
E-mail: [email protected]