Gå til indhold

Pasbestilling i Norge

Det er muligt at bestille pas på den danske ambassade i Oslo, samt flere af vores konsulater.

Senest opdateret: 17.07.2022 Information om pasbestilling

Nedenunder finder du al den information du skal bruge, når du skal bestille dansk pas i Norge.

Vi gør opmærksom på, at der kræves tidsbestilling til pasekspeditionen på ambassaden i Oslo og hos vores konsulater. Se nærmere nederst på denne side. 

Et nyt dansk pas koster NOK 1.715,-.

Det tager mellem 14 til 16 hverdage, fra dit pas er bestilt, til det er klar til afhentning på ambassaden eller på en af vores konsulater.

Pris og levering af pas

Vi opfordrer til, at du kommer forbi ambassaden og henter dit nye pas.

Foretrækker du i stedet at få dit nye pas sendt hjem til din postadresse, kan du vælge at få det sendt rekommanderet for NOK 210,- / NOK 245,- eller med almindelig postforsendelse for NOK 29,- pr. pas.

Dette gælder også, hvis du bestiller nyt pas på et konsulat og ønsker dette sendt hjem.

Du skal være opmærksom på, at du selv betaler for forsendelsen og selv hæfter for den risiko, der er ved at få passet tilsendt. Bliver passet væk ved forsendelsen, skal du selv betale for et nyt pas. 

Vi gør opmærksom på, at det gamle pas skal været afleveret og annulleret på ambassaden, inden det nye kan sendes til dig.  

OBS. Ved pasfornyelse skal seneste pas medbringes. Har ansøger mistet sit seneste pas, eller er passet beskadiget, pålægges ekstra gebyr. Pasfornyelsen koster i disse tilfælde NOK 2.704,-. Dette gælder også ved ansøgning om provisoriske pas, hvor seneste pas ikke kan fremvises.

Det er muligt at afhente det nye pas på et af de 12 honorære konsulater i Norge – i så fald kræves det gamle pas ikke afleveret og annulleret på ambassaden forinden. Konsulatet vil mod et gebyr kunne udlevere det nye pas og samtidig sørge for, at det gamle pas bliver annulleret.

Oversigt over gebyrer findes i bunden af hjemmesiden. Gebyr skal betales via kortterminal eller ved bankoverførsel.

Det gamle pas

Du kan beholde dit gamle pas, til det nye er klar til udlevering. Hvis du ønsker at beholde dit gamle pas efter udlevering af det nye, må du gøre opmærksom på dette.

Det gamle pas skal hulles og annulleres af ambassaden eller konsulatet inden udlevering af det nye pas.

Ansøgning om pas til voksne

Personligt fremmøde er nødvendigt for ansøgning om pas. Derudover skal følgende afleveres/medbringes:

  • Et ansøgningsskema - udfyldt og underskrevet (find det i bunden af denne side, men kan også udfyldes på ambassaden).
  • Nuværende pas eller bevis for dansk statsborgerskab, fx udløbet pas, dansk fødsels-, dåbs- eller navneattest og billedlegitimation. Hvis passet er udløbet for mere end 2 år siden, og ansøger ikke har dansk cpr-nummer, skal der medbringes 'Utskrift av opplysninger registrert i Det Centrale folkeregistret' (fås på skattekontoret/folkeregistret), fødsels-/dåbsattest, hvor begge forældre er angivet, kopi af pas til den forælder, der har dansk statsborgerskab. Alle dokumenter skal være stemplet og signeret af offentlig myndighed.
  • Dokumentation for evt. navneændring. Har du fået navneændring i Norge, og har du dansk cpr-nummer, skal du inden henvendelse til ambassaden have din navneændring registreret i det danske CPR-system. Dette sker ved henvendelse til din sidste danske bopælskommune (borgerservice/folkeregistret), hvis du tidligere har boet i Danmark.
    Hvis du alene har et såkaldt skattepersonnummer, skal du kontakte SKAT. Du bedes forhøre dig hos ambassaden eller kommunen i Danmark, om ændringen er registreret i CPR, inden du møder op for at få nyt pas.
  • Du skal ikke medbringe foto. Foto, fingeraftryk og underskrift optages digitalt på ambassaden.
  • Er du mellem 17 og 22 år, ikke født i Danmark og ikke har dansk CPR-nummer eller har boet i Danmark i minimum 3 sammenhængende måneder, skal du medbringe en bostedsattest med information om, hvor længe du har boet i Norge (denne bestilles på Skatteetatens hjemmeside og skal være stemplet og signeret). Dette for at bevise, at du har boet i et nordisk land i sammenlagt mindst 7 år før dit fyldte 22. år, og dermed har bevaret dansk statsborgerskab. Man anses efter fast praksis for at have opholdt sig i Danmark under forhold, der tyder på samhørighed med Danmark, hvis man, før man fylder 22 år, samlet har opholdt sig i Danmark i mindst 1 år. Endelig kan bopæl i et andet nordisk land i sammenlagt mindst 7 år sidestilles med bopæl i Danmark.

Særligt om pas til mindreårige og førstegangsansøgere

Følgende gælder for personer under 18 år:

  • Barnet skal møde op personligt.
  • Begge forældre skal møde op for at legitimere sig og underskrive samtykke.
  • Den af forældrene, der ikke møder op personligt, kan møde op på et andet dansk konsulat for at legitimere sig og underskrive samtykkeerklæring.

Der skal medbringes:

  • Legitimation: Barnets fødsels-, dåbs- eller navneattest. En fødselsattest skal indeholde stempel og signatur og begge forældres navn. Det er ikke nok med en fødselsattest, man får tilsendt pr. mail fra Skatteetaten. Hvis barnet tidligere har haft dansk pas, er passet tilstrækkelig legitimation.
  • For børn født før 1. juli 2014: Hvis mor er dansk: Mors pas.
  • For børn født før 1. juli 2014: Hvis kun far er dansk: Vielsesattest og (kopi af) fars danske pas.
  • For børn født efter 1. juli 2014: Fars eller mors danske pas.
  • Ansøgningsskema.
  • Hvis en forælder er alene om forældremyndigheden medbringes bevis herfor.

Foto kan kun optages på ambassaden, hvis barnet er gammelt nok til at følge de nødvendige anvisninger (kigge ind i kameraet, ikke smile, sidde/stå stille osv.). Er dette ikke tilfældet, må der medbringes 1 foto af barnet. Foto skal opfylde kravene til pasbilleder

  • Fra det år man fylder 17 år, skal der medbringes en bostedsattest fra det Norske Folkeregister med information om, hvor længe man har boet i Norge (denne skal være stemplet og signeret af offentlig myndighed). Dette for at bevise, at ansøger har boet i et nordisk land i sammenlagt mindst 7 år før fyldte 22. år, og dermed har bevaret dansk statsborgerskab (dette gælder ansøgere, der ikke har dansk CPR-nummer).

Alligevel anbefales det, at man søger om bevis for bevarelse af dansk statsborgerskab, da det senere i livet kan være vanskeligt at dokumentere sin danske indfødsret. Det fremgår f.eks. ikke automatisk i det danske CPR-register, at man har boet i et andet nordisk land.

Læs mere om indgivelse af ansøgning om bevis for statsborgerskab, indgivelse af ansøgning, sagsbehandlingstid m.m. på Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside.

Provisorisk pas (nødpas)

Ambassaden kan udstede et provisorisk pas, hvis det er nødvendigt. Hvis et tidligere udstedt pas er stjålet eller bortkommet, skal det anmeldes til politiet og anmeldelsen vedlægges ansøgningen om provisorisk pas.

  • Et provisorisk pas udstedes kun med gyldighed for det tidsrum, som er påkrævet af hensyn til rejsens varighed og eventuelle regler i de lande, der gennemrejses. Et provisorisk pas kan kun være gyldigt i op til 12 måneder.
  • Et provisorisk pas skal afleveres til politiet eller en dansk ambassade/konsulat efter benyttelse.

Til brug for ansøgningen skal personligt afleveres:

  • Et ansøgningsskema udfyldt og underskrevet (find det i bunden af denne side).

Ansøgeren skal underskrive passet på ambassaden.

Rejser på et provisorisk pas kan give anledning til problemer i forhold til udenlandske grænsekontrolmyndigheder. Det anbefales, at ansøger sikrer sig, at rejsemålets myndigheder anerkender provisoriske pas. Et provisorisk pas kan f.eks. ikke bruges ved indrejse i USA.

Forlængelse af udløbet pas

I Norge kan såvel ambassaden som konsulaterne forlænge gyldigheden af danske, færøske og grønlandske pas.

Kun pas, der er udløbet for mindre end tre måneder siden, eller som udløber i nær fremtid, kan forlænges. Et pas kan kun forlænges én gang og for max. 12 måneder. En pasforlængelse skrives ind i dit nuværende pas og laves på dagen, hvor du har tid hos ambassaden eller ved et konsulat.

Det anbefales, at ansøgeren sikrer sig, at rejsemålets myndigheder anerkender forlængede pas. Forlængede pas kan f.eks. ikke anvendes ved rejser til USA.  

Stjålet og bortkommen pas

Hvis et tidligere udstedt pas er stjålet eller bortkommet, skal det anmeldes til politiet. Anmeldelsen vedlægges ansøgningen om nyt pas. Du kan også udfylde en tabsrapport på ambassaden.

Finder du et pas, du har meldt bortkommet, må du ikke rejse på det. Oplysning om, at passet er bortkommet går ud til både danske og internationale lufthavne, og passet vil blive inddraget, hvis du efterfølgende rejser på det. I værste fald kan du blive mistænkt for at rejse på et stjålet dokument.

""

Ansøgningsskema

Klik her for at hente ansøgningsskema til pas
""

Gebyrer (2024)

Klik her for at få en oversigt over gebyrsatserne

Spørg ambassaden

Er du i tvivl om noget? Så kontakt endelig ambassaden på mail

bestil tid til pas

Pasudstedelse i Oslo

Online tidsbestilling til pasekspeditionen på ambassaden i Oslo

Tidsbestillingen (15 minutter) er gratis og gælder for 1 person.

Hvis du ikke har brugt tidsbestillingssystemet før, skal du gå til tidsbestillingen (se link nedenfor), klikke på log ind og derefter på opret en ny brugerkonto. Du bliver bedt om at oplyse

  • e-mail (=brugernavn)
  • et selvvalgt kodeord
  • dit navn
  • dit telefonnummer

Desuden har du mulighed for at skrive en besked, fx hvor mange I er (husk at der skal bestilles én tid pr. person der ønsker pasekspedition).

Du skal ikke bestille tid for at afhente bestilte pas.

Klik her for at bestille tid 

Efter tidsbestillingen modtager du en e-mail med bekræftelse på tidsbestillingen.

Pasudstedelse i Bergen

Kgl. Dansk Konsulat

c/o Grand Hotel Terminus
Zander Kaaes gate 6
5015 Bergen

Tlf.: +47 458 34 151
E-mail: [email protected]

Skriv eller ring venligst i forvejen for at aftale tid for fremmøde på konsulatet.

Telefonen er åben alle hverdage fra kl. 9-14. 

Konsulatet er lukket fra den 25. marts til og med den 2. april 2024.

Pasudstedelse i Stavanger

Kgl. Dansk Konsulat
Skagen 18
4006 Stavanger

Tlf.:932 99 604
E-mail:[email protected]

Ring venligst i forvejen for at aftale tid for fremmøde på konsulatet.
Konsulatet er lukket fra den 25. marts til og med den 27. marts 2024.

Pasudstedelse i Tromsø

Biometrikufferten er tilgængelig i perioden 22. januar – 14. juni 2024

Kgl. Dansk Konsulat

Strandgata 8

9008 Tromsø
Postadr.: Postboks 353
9254 Tromsø

Eksp.tid:

Hverdage 08.30 – 15.00, kun efter aftale 
Lukket lørdag - søndag.

 

Tlf. og e-mail

Tlf.: 7775 5510
E-mail: [email protected]

Konsulatet er lukket fra den 14. til den 15. marts.

Pasudstedelse i Trondheim

Ring venligst i forvejen for at aftale tid for fremmøde på konsulatet.

Kgl. Dansk Konsulat
Munkegaten 48
7011 Trondheim

Postadresse:
Postboks 2431 Torgard
7005 Trondheim

Tlf.: 7388 0000
E-mail: [email protected]

Kan udstede børnepas (u. 12 år) og nødpas og forlænge gyldigheden af pas.

Pasudstedelse på øvrige konsulater i Norge

Det er muligt for børn under 12 år at bestille pas på danske konsulater i Norge.

Det er også muligt at bestille provisorisk pas (nødpas) eller forlænge gyldigheden af at pas, hvis kravet til dette er overholdt.

Læs ovenfor, hvad der kræves ved udstedelse af pas til børn samt udstedelse af provisoriske pas og forlængelse af gyldigheden af et pas.

Ring venligst i forvejen for at aftale tid for fremmøde på konsulatet.

Se fuld liste over danske konsulater i Norge HER.

Pasbestilling i Danmark

Der er mulighed for - og det er billigere - at få udstedt pas hos en kommune i Danmark. Alle danske statsborgere kan få udstedt et pas ved personlig henvendelse til borgerservice i en hvilken som helst kommune. Find den ønskede kommune på borger.dk og ring på forhånd for åbningstider, krav til dokumentation, tidsbestilling mv. Oplys også, at du er bosiddende i udlandet.

Danske pasansøgere, der ikke har dansk personnummer (CPR nr.), skal medbringe den norske attest "Utskrift av opplysninger registrert i Det Centrale folkeregister". Den udstedes af den norske Skatteetaten. Attesten kan bestilles på nærmeste skattekontor (medbring legitimation) eller ved at ringe til tlf. (0047) 800 80 000.

Derudover skal du medbringe samme dokumentation som ved ansøgning ved danske repræsentationer i Norge.

Ekspeditionstiden er 10-14 dage for et almindeligt pas. Mod en ekstraafgift kan kommunen udstede et eksprespas hurtigere end 10-14 dage.

Ambassaden anbefaler, at du bestiller pas under ophold i Danmark i så god tid, at du kan få det udleveret, mens du stadig befinder dig i Danmark. Det er dog også muligt at aftale med kommunen, at passet sendes til ambassaden eller et af konsulaterne i Norge. Du er selv ansvarlig for at henvende dig til ambassaden/konsulatet, når passet forventes færdigt og modtaget. Du vil ikke blive kontaktet. Passet udleveres mod betaling af et udleveringsgebyr og aflevering af dit gamle pas til annullering.