Gå til indhold

Tech & Digitalisering

Det norske marked har over de seneste år vist en enorm omstillingsparathed i hele det offentlig system i såvel kommuner som fylker (regioner) og i det private erhvervsliv, hvorfor smarte digitale løsninger, der er med til at koble borgere og det offentlige er i høj kurs

Digitalisering i Norge

Norge er det mindst digitaliserede land i Norden ifølge EU’s DESI ranking for Digital Economy and Society Index. Trods dette er Norge fortsat et af verdens mest digitale lande, hvad angår åbning af digitale tjenester samt tilgængelige borgertjenester på internettet. Det er dog stadig en lang og tidskrævende proces at få digitaliseret det offentlige Norge fuldstændig, hvilket åbner op for gode eksportmuligheder for danske tech virksomheder, som allerede sælger til den offentlige sektor i Danmark. Læs mere om hvordan Norge klarer sig inden for digitalisering på verdensplan her: Norges digitale tilstand i Verden.

I Norge er det Digitaliseringsdirektoratet, der leder arbejdet med digitalisering af den norske offentlig sektor i samarbejde med kommunesektorens interesseorganisastion. De arbejder aktivt med regeringens strategi: 'Én digital offentlig sektor: Digitaliseringsstrategi for offentlig sektor 2019-2025'. Denne strategi blev vedtaget af Norges tidligere højreregering fra 2013-2021 med Erna Solberg som statsminister, hvorefter den er blevet videreført af den nuværende regering ledet af Arbeiderpartiet med Jonas Gahr Støre, som statsminister.

Den nuværende regering har dog ikke sin egen digitaliseringsminister, men kommunal og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik, leder af ministeriet for kommuner og distrikter, kommer tættest på denne post.

Ministeriet for kommuner og distrikter har følgende ansvarsområder inden for digitalisering:

  • National kort- og geodatapolitik
  • Elektronisk kommunikation
  • Forvaltningspolitik, modernisering, IKT politik og digitalisering af den offentlige sektor
  • Digital21

The Trade Council i Norge følger norsk politik inden for tech og digitaliseringsområdet tæt. Ønsker du at lære mere om, hvad der rører sig inden for norsk politik, nyheder mm. på tech og digitaliseringsområdet, kan du anmode om medlemsskab i vores Linkedin gruppe: Tech & Digitalisering nyheter fra Norge.

Rådgivning til Norsk tech og digitaliseringsektor

Martin Nøhr er rådgiver inden for tech og digitalisering på ambassaden i Oslo. I 2023 vil han lede flere fælles eksportfremstød (erhvervsfremstød), hvor danske virksomheder kan gøre sig bemærkede over for den offentlige sektor i Norge. Dette arbejde involverer stakeholder management samt 1:1 rådgivning, for derved at kunne tilpasse danske virksomheders forretningsmodeller, således disse matcher den norske model.
Vi skal klæde dig på til bedst muligt at kunne gribe mulighederne og potentialet, som findes på det norske marked

Tjenester vi leverer inden for tech og digitalisering

Scope your Business Model (SBM)

Tilbyder et strategisk fundament for beslutningstagere som kan guide virksomhederne på vej mod deres første eksport. Der gives et tilskud på 100 pct. til alle typer af SBM forløb for SMV'er.

Læs mere om SBM her.

1:1 sparring (rammeaftaler)

Vi ved, at hver virksomhed har forskellige behov, og derfor kan vi skræddersy vores tjenester dit virksomhedsbehov igennem en rammeaftale. Denne tjeneste starter på 100 timer og varer fra tidspunktet for underskrift til udgangen af året. Rammeaftalerne bruges oftest til at få lavet markedsanalyser, partnersøgninger, mødebookinger, mm.

Vi ser ligeledes, at der er styrke i antallet, hvor flere virksomheder, som kontakter os, ønsker at snakke med samme stakeholders i Norge. Det kan derfor være en fordel at deltage på fælles eksportfremstød. 

Fælles eksportfremstød

Vi har igennem ambassaden flere kontakter til den offentlige sektor i Norge, men for at undgå at udkøre dem, kan ambassaden arrangere forskellige eksportfremstød. Ambassaden vil her oftest sætte et tema for dagen, hvortil fokus vil være at styrke nordisk samarbejde omkring en given problemstilling. Disse fremstød har fokus på vidensdeling samt eksponering. Dette giver ofte udspring til gode samarbejder. 

Strategic Business Alliance

Et sektorfokuseret program, som konverterer konkrete eksportmuligheder til solide business cases. SMV'erne samarbejder med store virksomheder i en alliance. Alliancens omdrejningspunkt er at levere turn-key-løsninger og opnå økonomisk skala ved at dele viden, netværk og ekspertise. Der gives et tilskud på 50 pct. til SBA forløb for SMV'er. 

Læs mere om SBA her.

Kontakt

Overvejer du at træde ind på det norske marked, er der gode muligheder for, at vi allerede har planlagte aktiviteter, som din virksomhed kan deltage på. Kontakt mig på mail i dag og lad os tage en snak om dine muligheder for eksport til Norge.

 

Loading...